Hipertansiyon nedir?
Yükselmiş ve artmış kan basıncı olarak da bilinen hipertansiyon, kan damarlarında daimi olarak basıncın artması durumudur. primer hipertansiyon (esansiyel hipertansiyon) nedeni bilinmeyen ve yaşam tarzı ile yakından ilişkili olan hipertansiyon türüdür. Sekonder hipertansiyon ise bir hastalık, hormonal değişim veya tümör gibi bir etken ile oluşan hipertansiyon türüdür. Tanı konmuş hastaların %95’i primer tiptir.
Hipertansiyon kontrol altına alınmadığında, inme, koroner arter hastalığı, demans, kalp ve böbrek yetmezliği gibi kronik hastalıkların riskini artırabilir.
Hipertansiyon ve beslenme
Hipertansiyon için yaşam biçimi ile ilgili risk etmenleri, çok fazla tuz ve yağ içeren besinler tüketip sebze ve meyveyi az tüketmek, önerilmeyen miktarlarda alkol kullanmak, fiziksel olarak inaktif olmak ve egzersiz yapmamak, stres yönetiminin kötü olması ve tütün kullanımıdır.
Hipertansiyon yaşam değişikliği ve beslenme önerileri
Diyetle günlük tuz alımı 2 gram (yaklaşık 5 gram sofra tuzu) ile kısıtlanmalıdır.
Diyetle tuz alımının %80’ini oluşturan salam, sucuk, sosis, fastfood vb. gibi işlenmiş ürünlerin tüketiminden uzak durulmalıdır.
Alkol tüketimi erkek bireylerde 1 ünite, kadınlar için ise 8 ünite ile sınırlandırılmalıdır (1 ünite 125 ml şarap veya 250 ml biraya eşdeğerdir).
Günde en az 30 dakika yürüyüş, koşu, bisiklet, yüzme gibi egzersizler yapılmalıdır.
Günlük diyette toplam yağ ve doymuş yağ asitleri alımı sınırlandırılmalıdır.
Protein ihtiyacı çoğunlukla bitkisel proteinlerden karşılanmalı kırmızı et tüketimi sınırlandırılmalıdır.